benda ni tercipta bila aku demam yg x kebah-kebah 4 hari...pahit mulut...menurut pembacaan aku dan pakar dietetik KPJ Penang, bubur ayam ada khasiat menyembuh..tapi perlu dimakan panas-panas..aku pun apa lagi...simply terus masak bubur ayam,nak tambah selera,makan dengan kerabu ikan bilis sebab makanan dari thai ni berupaya ransang badan bagi panas..orang thai ni menag banyak ilmu kecantikan dan kesihatan ni...cara nak masak bubur tu simple je,aku cedok dari mesra.net resipi...bila masak,rasa macam bubur mc'donald
resipi kerabu ikan bilis....
ikan bilis gred A (warna putih dan harganya agak mahal)
-UTK DAPATKAN RASA IKAN BILIS YG RANGUP DAN ENAK-
bawang Holland
tomato ( dipotong dadu)
perahan air limau nipis
gula thai(susah nak dapat di malaysia,aku selalu ada stock sebab my sis selalu balik thai)
-ALTERNATIF GANTIKAN GULA THAI DENGAN AIR GULA YG DIMASAK PEKAT-
garam
daun sup dan daun bawang
10 tangkai cili padi thai (warna merah)
cara nak buat kerabu ni memang simple sgt........mula2 goreang ikan bilis sampai garing, tumbuk cili padi kasi hancur, gaulkan bersama hirisan bawangmtomato,daun sup dan daun bawang dan last sekali masukkan air gula tadi....sedap dimakan dengan nasi putih panas-panas dan bubur nasi panas-panas...... opps lupa plak,nak makan yang enak lagi,bubur nasi tu titiskan sedikit je miinyak bijan...menag sedap......=)
Saturday, March 3, 2012
bubur nasi chinese style dgn kerabu ikan bilis
Dicatat oleh nurul MAq di 11:50 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 ulasan:
Post a Comment