BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, November 20, 2010

cara nak buat pes tomyam siam


selalunya org nak masak tomyam siam ni,orang akan beli siap kat kedai balik mai masak jer..tp aku suka wat sendiri pes dia sebab ya la,kalau anak orang siam ni,kalau tak pandai masak makanan thai,malu la...resipi ni turun temurun dari family mama aku di satun thailand..ni tomyam yang pure punya..aku publish kat sini sebab ramai sgt membe tanya nak masak tomyam siam..tapi ni aku ajar untuk wat pes saja la sebab tomyam nak masak macam biasa..

untuk pes tomyam:

10 tangkai cili padi merah kering(susah nak dapat)-optional cili padi merah 15 tangkai
1 btg bunga kantan
4 btg serai
lengkuas
halia
daun kesum
bawang merah dlm 5 biji
bawang putih 5 ulas
daun sup

semua bahan-bahan tu dikisar halus dan nak masak tomyam,jgn guna air limau nipis je,masukkan guna asam keping dan masak tomyam seperti biasa...

aku nak cerita sikit tentang kenapa orang thai ni kulit cantik sebab makanan thai semua berasaskan sup dan pedas..contohnya tomyam siam ni,orang thai guna untuk sembuhkan demam dan selsema..lepas masak,kan dalam tomyam tu kita masukkan macam-macam herba,makan panas-panas dan insyallah,badan kita akan berpeluh..ni mempercepatkan proses penyembuhan demam..sesape yang nak berdiet memang patut makan tomyam ni..cepatkan proses pembakaran lemak..