BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, December 27, 2010

ayam masak madu penang mari......


ayam masak madu memang terkenal di kalangan peminat nasi kandar penang..tapi kat kedai mamak tu mahal..kebersihan pun meragukan,so baik masak sendiri di rumah..di sebenarnya fveret seseorang..aku pun suka...aku belajar dari seorang makcik keturunan mamak la...tak susah pun,dan paling penting,langsung tak pedas..sape yang TAKUT makan pedas boleh la cuba try:

bahan-bahan:
ayam seekor dipotong kecil(selalu pgl potong sup)
halia(dikisar)
8 tgkai cili kering(dikisar)
4 ulas bawang besar(dikisar)
6 biji bawang putih
tomato puree@sos tomato 8 sudu besar
sos cili(8 sudu besar)
madu(saya guna setengah cawan kopi)
3 btg serai
bunga lawang
kulit kayu manis
bunga cengkih
cara nak memasak:

1. ayam digoreng dengan rempah kari daging dan sedikit kunyit serta garam
2. asingkan ayam,guna sedikit myk yg menggoreng ayam td tu,untuk tumis bunga cengkih,bunga lawang dan kulit kayu manis
3. tumiskan serai hingga kekuningan dan masukkan semua bahan kisar serta cili yang dikisar.
4. biarkan hingga pecah minyak,masukkan sos tomato@tomato puree dan sos cili serta madu
5.seterusnya masukkan ayam dan biar hingga mendidih dan sedia untuk dihidangkan.

0 ulasan: