rasanya dulu aku pernah masukkan entry ni..tapi tuh la,aku da reformat bLIK blog aku ni..ya la,sebab nak hidup serba baru...haha...ayat tak bley blaa je kan..mi bandung ni aku belajar dari mak kawan aku...orang jawa klang,selangor...macam-macam cara orang nak masak mi bandung ni..ada yg guna pes,ada yg guna perencah serbuk dan macam-macam style lah..tapi aku,pes semua buat sendri...
bahan untuk kuah:
daging ayam direbus dan air disimpan untuk buat stok..
daging dan udang(jika suka)
stok ayam
kacang tanah di kisar halus
cili kisar atau cili boh
sos tomato
sos tiram
sos cili
sayur sawi
telur
garam
gula
mi kuning
tauge untuk hiasan
cara nak masak ni simple jer....tumis cili kisar sampai garing,masukkan stok ayam tadi and then sos xili,tomato dan tiram..biar sampai mendidih,masukkan kacang tanah yang dikisar adi,masukkan daging,udang dan ayam..pecahkan telur dan akhir sekali masukkan sawi..
lepastu sedia dihidangkan dengan mi kuning..
Saturday, November 13, 2010
mi bandung..............
Dicatat oleh nurul MAq di 8:16 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 ulasan:
Post a Comment