BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, October 12, 2010

daging masak hitam manis....


sebenarnya resipi ni aku create sendiri sempena warna kulit aku,hitam manis(orang la kata)..hehe...dah bosan asyik daging masak kicap jer...aku create la sesuatu yang macam masak kicap jugak,tapi lain sikit la...ada tokok tambah bahan...aku masak ni sebelum aku balik kampus ni..sebab kat kampus tak boleh masak...so,balik jer rumah,memang aku la tukang masak,segala macam tukang la..memang best bila kita dapat masak and makan,1 kepuasan...........

bahan-bahan:

daging lembu batang pinang(tapi aku guna daging sejuk beku je)
cili kisar
bawang besar
bawang putih
kicap pekat
air asam jawa
ubi kentang dipotong dadu dan digoreng garing
gula
garam
serbuk lada hitam

cara membuat:

daging kalau nak rasa empuk,kita kena rebus dulu..macam aku nak bagi garing,aku rebus,pastu goreng dan asingkan.
lepas tu,tumis bawang putih dan bawang merah,masukkan cili kisar...tumis sampai garing...pastu masukkan kicap,aku suka campur kicap pekat dengan kicap lemak manis cap kipas udang tu..hehe...pastu masukkan air asam jawa sikit..dah mendidih kuah,baru masukkan daging dengan ubi kentang tuh...lastly,baru masukkan daun saderi dengan cili merah...sebenarnya nak masak ni simple jer,tapi rasanya sedap..tak pedas,budak-budak dan yang tak suka makan pedas boleh makan..tapi tuh la,kalau kat rumah aku kena masak banyak-banayak...adik-adik aku suka daging masak hitam manis ni.........
daun saderi (untuk hiasan)
cili merah yang dipotong(kalau suka)

0 ulasan: